« terug naar vorige pagina

Stoppen met roken

De stop coach (tekst uit Het Dokwerk van nov. 2011)

Of ze zelf gerookt heeft? “Als de spreekwoordelijke ketter”, antwoordt Anneke Heetebrij.

Sinds september is zij DE stop roken coach in het DOK. Toen er gelegenheid kwam in het DOK om een programma aan te bieden dat mensen helpt en begeleid op het moeilijke pad van stoppen, voelde Anneke direct motivatie om zich hiervoor te laten scholen. Als doktersassistente is zij al sinds 1997 actief binnen de Urker Huisartsen Maatschap. Het coachen van mensen is een nieuwe uitdaging.

Dat ik zelf gerookt heb en weet hoe moeilijk het is om te stoppen, is een grote pré, geeft Anneke aan. Daardoor voelen mensen, dat ik uit ervaring spreek en kunnen ze zich op hun gemak voelen. Toen ik de cursus hiervoor volgde in Utrecht ben ik nog meer gemotiveerd geraakt. Want de feiten met betrekking tot de schadelijkheid van roken liegen er niet om. Een eyeopener voor mij was wel het feit dat longblaasjes bij kinderen aangemaakt worden tot het vierde jaar. Stel je ze binnen die periode bloot aan teer en nicotine richten die onherstelbare schade aan. Geeft toch te denken niet?

Sinds de start van de stoproken poli zijn er 18 mensen in behandeling en tot nu toe is er maar 1 afgehaakt. Ik hoop dat deze trend doorzet. Het programma biedt begeleiding. Vooral waar het gaat om voor- en nadelen van roken. Welke barrières en patronen doorbroken moeten worden. En of er eventueel medicatie gebruikt moet worden. Daarnaast is het laagdrempelig, mensen mogen mij bellen tijdens mijn werkdagen wanneer het even te moeilijk wordt. De hunkering naar een sigaret begrijp ik maar al te goed. Maar echt, die hunkering duurt op zijn top maar 15 seconden en dan zakt hij weer weg. Mijn stoppers houd ik het beeld van een golf voor, hij komt en gaat, al kunnen de golven in het begin best heftig zijn. Het wordt weer blak!

Voor meer informatie zie: “https://www.thuisarts.nl/stoppen-met-roken

Wilt u zich aanmelden om te stoppen met roken, vult u dan onderstaande gegevens in, dan neemt Anneke contact met u op.

Aanmeld gegevens voor stoppen met roken