« terug naar vorige pagina

Urine onderzoek

Bij plasklachten of vermoeden van een blaasontsteking (zie ook https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking) kunt u de urine laten onderzoeken.U heeft hier geen toestemming voor nodig. Als u urine inlevert zijn we wel benieuwd naar uw klachten. Daarom hebben we het zogenaamde urinebriefje gemaakt. U kunt het urinebriefje hier downloaden en zelf uitprinten en samen met uw urine inleveren bij de assistente.

Belangrijk blijft om de urine op een juiste manier op te vangen. Lees hier de instructies:

 • lever altijd eerste ochtendurine in door
 • een schoon en nieuw urinepotje te gebruiken (gratis bij ons af te halen)
 • vooraf de geslachtsdelen te wassen met ruim water. Spreid de schaamlippen of trek de voorhuid terug en spoel met een ruime hoeveelheid water (= gewassen plas)
 • het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin (= midstream)
 • bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren)
 • een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

 

Opvangen urine bij kleine kinderen:

Bij een baby of peuter die nog niet zindelijk is, probeert u de plas direct in een potje op te vangen. Dan is er minder kans op bacteriën die van buiten in de urine komen. Vang de urine op in een schoon potje en sluit dit goed af.(dus niet met een plastic opvangzakje)

 • zorg dat u de billetjes en geslachtsdelen van uw kind eerst schoonmaakt: Spreid de schaamlippen of trek de voorhuid voorzichtig terug en spoel met een ruime hoeveelheid water met behulp van de douche of door het uitknijpen van natte watten (niet te heet, zonder zeep en zonder te poetsen).
 • geef uw kind veel te drinken. Meestal plast het dan binnen het halfuur.
 • laat uw kind met bloot onderlijf rond lopen of leg het op het aankleedkussen.
 • blijf er bij en vang de urine op in een schone pot of kom (niet te klein) zodra uw kind gaat plassen.
 • giet de urine in een schoon urinepotje met deksel en sluit het goed af.

(Zie ook https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking-bij-kinderen/hoe-vang-ik-plas-van-mijn-kind-op)

 

Achtergrondinformatie:

Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u de geslachtsdelen goed wast met voldoende water. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor max. 4 uur.

 

Urine inleveren:

het liefst ’s morgens voor 10:00 uur bij de assistente

 

Uitslag opvragen:

elke middag van 14:00 t/m 16:00 uur telefonisch via de assistente.

 

Kosten:

het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar een extern laboratorium. In dat geval worden deze kosten door dit laboratorium bij u in rekening gebracht ten laste van uw eigen risico, omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog.